Spis treści
Do czego można użyć daktyli?
Daktyle to owoce palmy daktylowej. Choć są znane z tropikalnych krajów, to stają się coraz bardziej popularne w innych regionach świata. Większość daktyli, które są sprzedawane m.in. w Polsce, są suszone (to te z pomarszczoną skórką). Najbardziej znane odmiany daktyli to Medjool i Deglet Noor.
Daktyle są miękkie i słodkie. Są też bogate w niektóre ważne składniki odżywcze, takie jak magnez, miedź, żelazo czy witamina B6. Mają wysoką zawartość błonnika i przeciwutleniaczy. Wykazują też inne potencjalne działanie prozdrowotne – są korzystne dla zdrowia mózgu, kości oraz mogą pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Daktyle są naturalnym słodzikiem, przez co z powodzeniem można dodawać je do ciast, deserów, musów, zup, sosów czy sałatek.
Masa krówkowa z daktyli – przepis
czas przygotowania: ok. 10 minut + noc moczenia daktyli
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) daktyli
- ok. pół szklanki (125 ml) mleka lub napoju roślinnego
- 4 łyżki masła orzechowego
- pół łyżeczki soli
Jak zrobić masę krówkową z daktyli?
Zdrowsza wersja masy krówkowej z daktyli, masła orzechowego i mleka lub napoju roślinnego jest doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, naleśników, grzanek, kanapek czy gofrów. Daktyle wystarczy namoczyć przez noc, a następnego dnia połączyć z pozostałymi składnikami.
- Daktyle umieść w niewielkiej misce lub garnku i zalej mlekiem. Wstaw do lodówki na całą noc.
- Namoczone daktyle odcedź od płynu, ale nie wylewaj go – użyjesz go do uzyskania pożądanej konsystencji kremu.
- W blenderze lub malakserze umieść daktyle, masło orzechowe i sól. Wlej część mleka, w którym moczyły się daktyle.
- Zblenduj całość na jednolitą masę. Jeżeli masa nie jest idealnie gładka i widać kawałki daktyli, to możesz zblendować ponownie, ale nie przejmuj się – to całkowicie normalne i w ogóle nie psuje smaku kremu krówkowego.
- Jeżeli masa jest za gęsta, dodaj mleko lub napój roślinny, który pozostał po moczeniu daktyli. Nie dodawaj go jednak za dużo, żeby masa nie była zbyt rzadka.
- Przed podaniem wstaw gotową masę krówkową do schłodzenia na min. 15 minut. Używaj do ciast, ciasteczek, grzanek, gofrów, naleśników i placuszków na słodko. Smacznego!
Do czego użyć masę krówkową?
Masa krówkowa lub kajmakowa to popularny dodatek do wielu ciast i deserów. Można nią przełożyć wafel czy biszkopt, dodać do lodów, nadziać nią kruche babeczki czy posmarować naleśniki i gofry. Świetnie się nada do mazurków wielkanocnych czy tart.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?