MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją....
fot. Helin Loik-Tomson/gettyimages.com

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci

Ziemniaki

Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją. Jednak długo pozostawione w spiżarni czy kuchennej szafce warzywo może stać się zielone i zaczyna kiełkować. Kiełkujące ziemniaki zawierają solaninę – substancję, która służy do ochrony rośliny przed szkodnikami. Solanina działa jednak toksycznie także na ludzi i w dużych ilościach jest trująca. W mniejszej dawce może doprowadzić do rozstroju żołądka i jelit, z towarzyszącymi bólami brzucha, wymiotami czy biegunką. Solanina sprawia także, że ziemniaki stają się gorzkie. Jednak, gdy jeden dostanie się do całej potrawy można tego nie wyczuć.

Zobacz również

Usyk dobrowolnie zrzekł się pasa mistrzowskiego

Usyk dobrowolnie zrzekł się pasa mistrzowskiego

Uniwersytet Jana Długosza Akademickim Mistrzem Polski w piłce nożnej

NOWE
Uniwersytet Jana Długosza Akademickim Mistrzem Polski w piłce nożnej

Polecamy

Popularny produkt może wzmagać pocenie się. Dermatolożka mówi, jak sobie z nim radzić

Popularny produkt może wzmagać pocenie się. Dermatolożka mówi, jak sobie z nim radzić

Jutro do pracy ubiorę się jak pierwsza dama – wygodnie i z klasą

Jutro do pracy ubiorę się jak pierwsza dama – wygodnie i z klasą

Polacy chętnie udostępniają swoje dane osobowe. Czym to może grozić?

Polacy chętnie udostępniają swoje dane osobowe.Czym to może grozić?