MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pomysłowe ciasto arbuz dla dzieci. Smakuje i wygląda obłędnie. Polecam przepis na ciasto z kremem i galaretką z arbuza

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto arbuzowe to hit! Smakuje pysznie i ma zaskakujący wygląd. Sprawdź, jak je zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Ciasto arbuzowe to hit! Smakuje pysznie i ma zaskakujący wygląd. Sprawdź, jak je zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie przepis na pyszne ciasto arbuz. Z pewnością mile zaskoczysz nim swoich gości. Ciasto świetnie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej. To delikatny zielony biszkopt przełożony kremem i ozdobiony galaretką ze zmiksowanego arbuza. Zrobisz go bez trudu! Taki wypiek możesz podać jako tort lub deser na każdą okazję. Wypróbuj przepis na ciasto arbuz.

W skrócie:

Mam dla ciebie sprawdzony przepis na słoneczne ciasto arbuz. Ten pyszny smakołyk zaskakuje wyglądem i smakiem. Sekret tkwi w galaretce ze zmiksowanego arbuza. Przygotowanie ciasta jest łatwe, ale zabiera sporo czasu, ponieważ musimy upiec szpinakowy biszkopt, przygotować krem, galaretkę, a następnie dać ciastu czas, by galaretka stężała. Jednak warto się postarać, bo efekt będzie obłędny. Ciasto arbuz najlepiej smakuje podawane na zimno.

Przepis na ciasto arbuz

Czas przygotowania: 1,5 godziny+ czas na stężenie galaretki ok. 2 godziny.
Porcja na dużą blaszkę.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:
Szpinakowy biszkopt:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 120 ml oleju rzepakowego,
  • szklanka cukru,
  • 450 g szpinaku świeżego lub mrożonego rozdrobnionego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,

Krem:

  • 500 g serka mascarpone schłodzonego,
  • 500 ml śmietanki 36 procent schłodzonej,
  • 6 łyżek cukru pudru (jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, to dodaj połowę porcji),
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 łyżka żelatyny namoczona w 100 ml wody,

Galaretka arbuzowa:

  • ok. połowę arbuza (po pokrojeniu i zmiksowaniu ok. 1 litr),
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • borówki do dekoracji.

Jak zrobić ciasto arbuz?

Sposób przygotowania:

  1. Zrób szpinakowy biszkopt: szpinak rozmroź i bardzo dokładnie odciśnij z wody za pomocą ręcznika papierowego. Jeśli używasz świeżych liści, to je najpierw zmiksuj blenderem.
  2. Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.
  3. Powoli wlej olej, miksuj, aż połączy się z jajkami.
  4. Zmniejsz obroty miksera i dodaj porcjami szpinak.
  5. Na koniec dodaj do ciasta mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz ok. 35 min w 170 stopniach Celsjusza. Gotowe ciasto wyjmij z formy i wystudź.
  8. Zrób galaretkę arbuzową: pokrój arbuza na kawałki, wybierając pestki. Całość zmiksuj i przeciśnij przez sito.
  9. Dodaj do arbuza cukier puder i sok z cytryny do smaku.
  10. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości przegotowanej, ciepłej wody.
  11. Gdy żelatyna się rozpuści, wlej ją do zmiksowanego arbuza i wymieszaj.
  12. Schowaj całość do lodówki, by arbuzowa galaretka stężała.
  13. Zrób krem: bitą śmietanę ubij z cukrem i wanilią, dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości ciepłej, przegotowanej wody, nieco wystudź i dodaj do kremu. Wymieszaj.
  14. Ciasto podziel na dwa blaty i posmaruj je kremem. Schowaj do lodówki.
  15. Gdy galaretka arbuzowa będzie już niemal gotowa, przełóż ją na ciasto i udekoruj borówkami.
  16. Schowaj ciasto arbuz na ok. 2 godziny do lodówki. Gotowe.
Ciasto z kremem, arbuzem i borówkami amerykańskimi
Przepis na ciasto arbuzowe wypróbowała ostatnio nasze Czytelniczka Monika, która podzieliła się zdjęciem swojego wypieku. Jak dodała, porcja wyszła spora, a gościom bardzo smakowało. Czytelniczka Monika

Czy warto jeść arbuza?

Arbuz to bardzo popularny owoc o słodkim orzeźwiającym smaku. Jest on niskokaloryczny — w 100 g produktu jest jedynie 36 kcal. Bez obaw mogą po niego sięgać osoby dbające o linię. Dodatkowo ten pyszny owoc wspomaga nawadnianie organizmu, ponieważ w 92 proc. składa się z wody.

Arbuz dostarcza także witaminę A i witaminę C oraz mniejsze ilości witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, potas, miedź i mangan. Ale ceniony jest przede wszystkim za obecność przeciwutleniaczy, w szczególności likopenu, który wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe i korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy — czytamy w artykule Marty Siesickiej-Osiak na Stronie Zdrowia.

Zastosowanie arbuza w kuchni

Arbuz smakuje wyśmienicie zarówno w słodkich deserach, jak i wytrawnych sałatkach. Świetnie komponuje się ze słoną fetą, czy oliwkami oraz polany sosem winegret z bazylii.

Co można przygotować z arbuza?

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysłowe ciasto arbuz dla dzieci. Smakuje i wygląda obłędnie. Polecam przepis na ciasto z kremem i galaretką z arbuza - Strona Kuchni

Wróć na nowaruda.naszemiasto.pl Nasze Miasto